I EDYCJA STEGNA MASTER OF COOK

W konkursie wzięła udział młodzież z naszej Gminy. Do pierwszego etapu zgłosiło się ośmioro odważnych, którzy przynieśli popisowe, gotowe dania do Gminy Stegna. Jury oceniło potrawy i wyłoniło piątkę finalistów, którzy zmierzyli się w wielkim finale podczas XII Konkursu Specjałów Karnawałowych.

Przed rozpoczęciem finałowej konkurencji Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Stegnie Łukasz Niedźwiecki wręczył nagrody za udział, osobom , które nie zakwalifikowały się do II etapu: Vanessa Kozłowska, Ksawery Horczak oraz Paulina Jastrzębska. Szef kuchni restauracji hotelu TRISTAN z Kątów Rybackich Wojciech Rabiega przekazał im nagrody specjalne: vouchery na jednodniowe warsztaty kulinarne w jego kuchni oraz wejściówki na basen- ufundowane przez TRISTAN hotel & SPA z Kątów Rybackich.

Do wielkiego finału przystąpili :

Sandra Pażątka – Lipińska z Tujska,

Jakub Bielaszewski z Junoszyna,

Klaudia Jastrzębska ze Stegny,

Hanna Sperska ze Stegny

Bożena Kłosińska ze Stegny.

Ich zadaniem było przyrządzenie śledzia, którego specjalnie na tą okazję przygotował gość specjalny Marcin Popielarz. Dodatki do ryby przygotował Wojciech Rabiega. Uczestnicy smakowali produkty po czym łączyli smaki. Poza smakiem , wpływ na ocenę miał sposób podania oraz estetyka. Na wszystko konkurenci mieli 10 min.

Podczas gdy powstawały finałowe dania Marcin Popielarz opowiedział parę słów o sobie, o S.Pellegrino Young Chef międzynarodowym konkursie dla młodych szefów kuchni, w którym będzie reprezentował północną Europę oraz zaznaczył jak bardzo ważne i inspirujące są dla niego Żuławy; to na produktach z naszego regionu opiera swoje menu .

Po upływie regulaminowego czasu jury w składzie : Marcin Popielarz, Wojciech Rabiega oraz Wiesława Pawelczak z restauracji Łajba ocenili przygotowane potrawy.

Zwycięzcom I Edycji Stegna Master of Cook została:

SANDRA PAŻĄTKA – LIPIŃSKA

Nagrodę główną wręczył Marcin Popielarz- voucher na warsztaty pod jego okiem w restauracji „Biały Królik” w Gdyni. Kolejną nagrodą był voucher na kwotę 200 zł od restauracji „Łajba” , oraz specjalny voucher na warsztaty z szefem kuchni Wojciechem Rabiega i wejściówka na basen – ufundowane przez TRISTAN hotel & spa z Kątów Rybackich. Nagrody Rzeczowe wręczyła Wójt Gminy Stegna Ewa Dąbska oraz Dyrektor GOK w Stegnie.

Wszyscy finaliści otrzymali specjalne zaproszenie na warsztaty z szefem kuchni Wojciechem Rabiega oraz wejściówki na basen –ufundowane przez TRISTAN hotel & spa, vochery na pyszną pizzę do restauracji „ŁAJBA” ze Stegny oraz nagrody rzeczowe.

„ Widzę tu dużo talentów, poziom był naprawdę wysoki, młodzież z Gminy Stegna ma zadatki na prawdziwych, dobrych kucharzy, trzymam za nich kciuki..” powiedział po konkursie gość specjalny uznany na świecie młody szef kuchni Marcin Popielarz. Najlepsze podsumowanie I Edycji Stegna Master of Cook.

Dziękujemy i gratulujemy wszystkim uczestnikom!

27845858_902073443288137_337769353_o
27845916_902073433288138_308168563_o
27846193_902058833289598_56040625_o
27846548_902059406622874_634074641_o
27846569_902059489956199_484871623_o
27901052_902073023288179_1091604393_o
27901355_902059523289529_1798547078_o
27902020_902067236622091_1992386431_o
27906280_902067226622092_1902030817_o
27906556_902059606622854_1295466967_o
27906740_902059026622912_1357416421_o
27946244_902073453288136_1126097342_o
27947080_902059413289540_819698523_o
27950603_902059433289538_765172253_o
27951035_902059706622844_1514639896_o
27990191_902059039956244_1414468598_o
27999114_902067736622041_2112024603_o
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17